Substante de contrast

Expoziție “Substanțe de contrast” – Voicu Dragomir

Desenele, pastelurile și fotografiile reunite în expoziția „Substanțe de contrast” a artistului plastic Voicu Dragomir ne conduc către un prim gând: (încă) un hedonist ca la carte! Așa se și definește, cu o auto-ironie fermecătoare, tânărul artist și cadru universitar în domeniul științelor economice, al cărui demers anti-iluzionist pare a sta sub semnul picturii ca dorință de fericire și perfecțiune, ca stare absolută condensatoare de senzații.

La nivel formal, lucrările sale cuceresc imediat: prin neîncetata căutare a perfecțiunii liniei în Improbable Birds, prin structurarea obsesivă a imaginii în Classical Anomalies, prin cromatismul psihedelic și spațiul vibratoriu de factură orfică în Repeated Accidents și Ball Lighting, și printr-o armonie irezistibilă a similarităților geometrice în Klee's Garden.

E însă nevoie de un salt din sferele ordinii în zona haosului, fără a părăsi total factorii de raționalitate, pentru a înțelege cu adevărat încercarea lui Voicu de a îmbina calculul cu întâmplarea, intelectul cu intuiția, realul cu imaginația, într-un univers plastic la baza căruia regăsim însăși substanța de contrast. În imagistica medicală, un mediu de contrast este utilizat pentru a spori vizibilitatea structurilor sau fluidelor din corp, a vaselor de sânge și a fluxului la nivelul gastro-intestinal.

Contrastul și analogiile interior / exterior, erotic / naturalist sunt evidențiate prin seria fotografică Perfect Storms, o transpunere a graficii în zona de fotografie macro. Artistul pare aici a smulge realității ceva ce este profund îngropat, uitat, tot așa cum prin desen smulge conștiinței fragmente ale unei vechi istorii intime, care însă nu este înecată in banalul cotidian al vieții fiecăruia dintre noi, ci se ascunde în spatele apetenței sale pentru formele organice, pentru un soi de morfologie ezitantă între regnuri.

Dacă substanțele de contrast ale lui Voicu Dragomir sunt un exercițiu spectaculos în zona sensibilului, să fie oare acestea și o complicată radiografie emoțională într-un mediu neprimitor, contrast a cărui rezolvare este tot o formă aproape de perfecțiune?

Voicu Dragomir (www.voicudragomir.com) este un artist vizual cu o uluitoare siguranță și maturitate de expresie, fiind activ în mai multe medii, de la pictură, grafică și sculptură, la fotografie și instalație. Experimentul, nonconformismul, conceptul unitar și rafinarea continuă a modalităților sale de exprimare îl recomandă drept un artist complet care anunță proiecte de anvergură.

Maia Ștefana Oprea (www.maiaoprea.ro) este artist plastic, masterand în pictură la Universitatea Națională de Arte din București.

Galeria de artă contemporană SIGNUM este un proiect artistic dintr-o lungă serie de inițiative de susținere a artei întreprinse de Academia de Studii Economice din București, de-a lungul primului său secol de existență. Deschisă într-un remarcabil spațiu de expunere la parterul clădirii Facultății de Cibernetică, din Calea Dorobanților nr. 13-15 și având un profil axat pe arta abstractă și conceptuală, Galeria va găzdui expoziții de pictură, grafică, sculptură, instalație, fotografie și video, precum și alte evenimente conexe.

Partenerii media ai Galeriei SIGNUM sunt: arhimania, ArtOut, Artindex, ArtWe, Ceasca de cultura, exclusivNEWS, gratuitor, Igloo, Modernism, Orasulm.eu, Revista Bulevard, sensotv.ro, Vernisaje, VIP - Voluntari pentru Idei și Proiecte, VreauArta.ro, WeArt.

Artist: Voicu Dragomir
Titlul expoziției: Substanțe de contrast
Curator: Maia Ștefana Oprea
Vernisaj: joi, 24 iulie 2014, între orele 18 – 22
Durata expoziției: joi, 24 iulie – 26 septembrie 2014
Adresa: Calea Dorobanților nr. 13-15, la parterul clădirii Facultății de Cibernetică

Fotografii expoziție