În căutarea libertății

Expoziția “În căutarea libertății” – Tamara Robeer

Conceptul de libertate aparține doar momentului prezent, când ne permitem să intrăm în legătură cu propriul nostru spirit. Căutarea libertății spre care a tins tatăl meu și care, mai târziu, a devenit propria mea căutare, m-a condus către o legătură profundă cu România și s-a transformat într-o experiență intimă și resimțită cu toată ființa, o experiență a timpurilor tulburi ale comunismului, a democrației nou-descoperite și a invaziei influențelor occidentale.

Când a murit tatăl meu, am moștenit o arhivă cu sute de negative ale fotografiilor lui. Fără să-mi dau seama măcar, căutările noastre ne-au dus spre aceleași locuri și s-au învârtit în jurul familiei mamei mele românce. Devenind, în cele din urmă, aceeași căutare a libertății, la o diferență de patruzeci de ani de cea a tatălui meu, Gerrit Jan (Olanda, 1950). Fotografiile lui sunt făcute între 1970 și 1974. Imaginile surprinse de el dezvăluie ce înseamnă a nu ști nimic, a descoperi, a crește și a te maturiza, despre distrugerea canoanelor; un sentiment al apartenenței și al legăturilor. Am venit prima dată în România în 1995, la vârsta de 14 ani, însă au mai trecut încă 14 ani până am putut să mă reîntorc. Am fost tratată ca parte din familie, dar m-am simțit ca un străin. În perioada 2009-2014, camera de fotografiat a devenit un instrument al căutărilor pentru descoperirea moștenirii mele românești, pentru regăsirea sentimentului de apartenență, a sentimentului de libertate. Acest proiect îmbină lucrările mele fotografice cu cele ale tatălui meu.

Vino mai aproape!

În arhiva tatălui meu am dat peste câteva role de film în care o surprinsese pe mama, care avea atunci doar 25 de ani, umblând țanțoșă de colo-acolo în pielea goală. În loc să mă simt oripilată de ideea de a-mi privi propria mamă dezgolită (chiar dacă era cu patruzeci de ani mai tânără), am simțit mai degrabă că mă uit la un cuplu tânăr și atâta tot. Ce se întâmplă în momentul în care renunț, în care mă descotorosesc de orice context narativ, ce se întâmplă dacă îl reduc la nimic? În momentul în care iau naștere aceste imagini, nu mai există niciun fel de poveste, niciun fel de judecăți de valoare, de convenții sociale. În acest moment nu mai există nimic, ci doar sentimentul de a fi uman, sentimentul de intimitate și conexiune cu celălalt. O viață care nu caută să fie conformă cu principiile unei relații perfecte de iubire.

Tamara Robeer (n.1981), a studiat fotografie la Academia Regală de Arte din Haga, absolvind în 2014. Mama ei este româncă, tatăl, olandez. A fost crescută în Olanda. Este o povestitoare, cercetătoare și exploratoare a faptelor de viață, folosindu-se de arta fotografică, de scris și de conversație. Pentru ea este important să împărtășească poveștile ei despre felul în care ne raportăm unii la ceilalți și la sine, într-un joc al echilibrului între conectare și deconectare. E în căutarea unei modalități tandre de a privi, fără a-i fi frică să dezvăluie situații dificile sau simple fapte de viață luate la întâmplare.

Galeria de artă contemporană SIGNUM este un proiect artistic dintr-o lungă serie de inițiative de susținere a artei, întreprinse de Academia de Studii Economice din București, de-a lungul primului său secol de existență. Deschisă într-un remarcabil spațiu de expunere și având un profil axat pe arta abstractă și conceptuală, Galeria găzduiește expoziții de pictură, grafică, sculptură, instalație, fotografie și video, precum și alte evenimente conexe.

Artist: Tamara Robeer
Titlul expoziției: În căutarea libertății
Un eveniment marca: Bucharest Photo Week
Vernisaj: vineri 11 septembrie, ora 17
Durata expoziției: 7 – 16 septembrie 2015
Adresa: Calea Dorobanților nr. 13-15, la parterul clădirii Facultății de Cibernetică

Fotografii expoziție